Odbory Teska vyhlásily stávkovou pohotovost

Odbory Teska vyhlásily stávkovou pohotovost

Příspěvek  Admin za Fri Sep 18, 2009 9:23 pm

Odboráři společnosti Tesco Stores ČR, která patří mezi největší obchodní řetězce v zemi, vyhlásili stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že v prodejnách Tesco je málo zaměstnanců, což by prý mohlo zkomplikovat jejich provoz v předvánočním období, kdy obchody každoročně čelí velkému náporu zákazníků.

Odboráři zároveň kritizují změny v systému odměňování zaměstnanců tohoto obchodního řetězce. "Rozhodli jsme o vyhlášení stávkové pohotovosti a budeme o tom informovat centrálu společnosti," řekl po jednání Odborové organizace zaměstnanců Tesco Stores ČR její mluvčí Patrik Hyka. Odboráři Tesco Stores ČR stávkovou pohotovost vyhlásili již loni na podzim, kdy také kritizovali nedostatek pracovníků v obchodech v předvánočním období.
Na podzim odbory vyhrály

Odbory tehdy od protestních akcí nakonec ustoupily poté, co vedení Teska přislíbilo posílit personál. "Stávkovou pohotovost jsme ale neukončili, pouze přerušili. Situace se opakuje, takže jsme se rozhodli ke stejnému kroku," podotkl Hyka.

Odboráři zároveň tvrdí, že Tesco změnilo mzdový předpis, a to bez jejich vědomí a v rozporu s kolektivní smlouvou. "Tesco porušuje kolektivní smlouvu a zákoník práce. Přijali jsme rozhodnutí, že budeme dál jednat před zprostředkovatelem, kterého si vzájemně zvolíme," dodal Hyka. Obchodní řetězec Tesco letos od července zvedl svým zaměstnancům platy o 1,5 procenta. Odbory s tím ale nesouhlasily, požadovaly totiž tříprocentní růst.

Tesco je největším maloobchodníkem v Británii a třetím největším na světě. Firma provozuje více než 4300 obchodů ve 14 zemích světa. Zaměstnává asi 470 000 lidí. V Česku má Tesco šest obchodních domů a 125 dalších prodejen.

Zdroj... Novinky.cz 15. září 2009
Admin

Adresa : Brno

Zobrazit informace o autorovi http://nezavisleodborytescc.forumczech.com