Tropy na pracovišti

Příspěvek  ¨Ferda za Sun Jul 18, 2010 12:41 pm

¨Ferda

Příspěvek  Ivan P. za Sun Jul 18, 2010 4:29 pm

¨Ferda napsal:Zdravím všechny kolegy,chci se zeptat na teplotu na pracovišti,v havířovském Tescu jsou tropy.Bylo nám řečeno,že je pokažená klimatizace a že ji opraví. Opravili kanceláře a jídelnu a na plochu a sklady už prý nezbývají prostředky.Stálo by to prý miliony. Takže se musíme potit v silonových kalhotech a teplém triku,zřejmě chtějí,abychom se pořádně vypotili a zhubli. Zřejmě se s tím začne něco dělat,až se někdo vyvrátí a už nevstane, a nebo taky ne. Dočkáme se někdy čerstvého vzduchu v Tescu? A nebo to musíme vydržet do zimy,kdy budeme zase naopak pravděpodobně mrznout? albino

Dobrý den, dosahuje-li teplota na pracovišti 28 stupňů nebo tuto hodnotu převyšuje, je zaměstnavatel povinen podle ust. čl. 9.1.12. platné kolektivní smlouvy poskytovat zdarma na pracovišti minerální nápoje, popřípadě iontové, nikoli však obyčejnou vodu v současných fontánkách, ale např. minerální vodu (Mattoni, Bonaqa, Rajec apod.) Ne ani Tesco vodu a pod.

Toto by mělo zajistit oddělení lidských zdrojů, ředitel nebo dutty manažer. Pokud máte na provozovně odbory, je nejlépe se obrátit přímo na odbory, ty mají pravomoc danou situaci na provozovně vyřešit.

Pokud obory nemáte, doporučujeme založit nebo přistoupit k některým z již fungujících odborových organizací. Je to cesta k vyřešení spousty nedostatků na Vašem HM, což je ze spousty příspěvků, týkající se Vaší provozovny naprosto zřetelné.

Příspěvek  anonym za Sun Jul 18, 2010 8:49 pm

Dobrý den,

vody jsem si nikde nevšimla, pokud vím každý si nosí svou. Jinak v těchto dnech , Rolling Eyes kdy jsou tropy venku, je teplota v HM kolem 30 st

anonym

Příspěvek  Ivan P. za Sun Jul 18, 2010 9:51 pm

Kolektivní smlouva je závazná pro zaměstnance i zaměstnavatele. Tedy i ujednání o závazku zaměstnavatele poskytování minerálních nebo iontových nápojů v extrémních teplotách na pracovišti. Tedy 28 stupňů a více. Stanovuje to i vyhláška Ministerstva zdravotnictví.
A klasickou pitnou vodu (fontánky, ne však již minerální nápoje ani iontové) má pak povinnost zajistit po celý rok, i když teploty nedosahují stanovené hranice, to je pro změnu zajištění pitného režimu na pracovišti. I toto je stanoveno kolektivní smlouvou.

Problémy s pitným režimem a zajištěním minerálních nápojů na HM Havířov předáme manažerce lidských zdrojů pro hypermarkety ČR, aby byl zajištěn pitný režim a dodržování kolektivní smlouvy, stejně jako vyhlášky Ministerstva zdravotnictví.

Více pro Vás v tuto chvíli nemůžeme udělat, Nezávislé odbory Tesco na Vaší provozní jednotce v současné době nepůsobí. Doporučujeme proto obrátit se s problémy na příslušný Oblastní inspektorát práce v Ostravě. Nemáme totiž pravomoc problémy PJ řešit, pokud nepodáte oficiální stížnost a nepožádáte odbory o vyřešení.

asi k ničemu

Příspěvek  ........ za Mon Aug 02, 2010 9:17 pm

Příspěvek  tiskovecentrum.NOT za Wed Aug 04, 2010 11:17 am

........ napsal: Shocked Shocked valím oči.. to by mně zajímalo , kde v Tescu dávají minerální vodu popř. jiné nápoje . Na národní .. v hlavní pokladně je i 36 stupnů, kancelář velikosti 2x2 metry pro dvě koordinátorky pokladní zony ( vedoucí pokladní ) a nějaké vodě si můžou nechyt jen zdát , jejich manažerka .. to nijak neřeší , ani vodu ani velikost kanceláře ..takže k čemu je kolektivní smlouva ?? Ani nám jí mmng lidských zdrojů není schopna ukázat , natož půjčit ...

Vážený pisateli, pokud je skutečně pravda co říkáte, je nejlepší se obrátit na Vaši odborovou organizaci OSPO, která na obchodním domě v Praze již dlouhodobě působí. Ale je potřeba je informovat o tom, že je něco asi špatně, ne jen mlčet a stěžovat si jinde, přestože má tato organizace u Tesca dlouhodobou tradici. Stačí jen říci kterémukoli zástupci odborové organizace o tomto problému, pak je možné problém vyřešit. Pokud odborovou organizaci nebudete informovat, je jasné, že se zřejmě problém sám nevyřeší. Jinak co se týče kolektivní smlouvy, kolektivní smlouva není jen o pitném režimu, to se řídí Vyhláškou Ministerstva zdravotnictví, kolektivní smlouva stanovuje úplně jiné věci mimo minerální vody při tropických vedrech, zejména to, co by jste nedostal, pokud by platil jen zákon (od stravy, přes rekondiční a vyšší příplatky až po věrnostní, např.). Pokud nemáte kolektivní smlouvu přístupnou všem zaměstnancům, je to chyba a porušení zákona, pokud jste s jejím obsahem nebyli seznámeni. Tuto skutečnost neprodleně oznámíme manažerce lidských zdrojů pro obchodní doby ČR a SR, aby bylo pochybení na straně vedení OD ihned napraveno a dodržena platná ustanovení zákona.

Příspěvek  ........ za Wed Aug 04, 2010 2:11 pm

Příspěvek  d za Wed Aug 04, 2010 6:02 pm

Ono OSPO ještě funguje? Jejich web je několik měsíců doslova mrtvý.

d

Příspěvek  tiskovecentrum.NOT za Wed Aug 04, 2010 11:37 pm

........ napsal:Díky.. za odpověĎ , můžete i prosím napsat jméno ..někoho z odborové organizace na Národní.. nějak tam nejsoumoc vidět a moc se o nich neví. Ráda se na ně obrátím. Díky moc . Smile
Odborovou organizaci OSPO zastupuje jako předseda dle Stanov OSPO pan Roman Janecký, na něj se můžete s důvěrou obrátit :-)

Příspěvek  tiskovecentrum.NOT za Wed Aug 04, 2010 11:43 pm

d napsal:Ono OSPO ještě funguje? Jejich web je několik měsíců doslova mrtvý.

Věříme, že i naši kolegové se budou snažit řešit problémy zaměstnanců, OD Národní byla zakladatelem odborů Tesco vůbec a doufáme, že tradici udrží, už jen díky zakladatelce a "mamině" odborů v Tescu vůbec, jinak by to byla pěkná ostuda. Myslíme, že naši kolegové se naučí odpovídat zaměstnancům a mělo by to tak být, i my se o totéž snažíme. Cílem všech nás odborářů by mělo být pomoci a naslouchat zaměstnancům, zvláště pak, jsou li porušovány takové dokumenty, jako zejména kolektivní smlouva nebo zákoník práce. Pokud tomu tak není (což snad není pravdou), rádi pomůžeme :-). Věřte, že není srandou řídit web, zvláště pak, pokud jste zaměstnaní v Tescu :-), vše je jen otázkou volného času každého z Rady NOT nebo Podnikového výboru OSPO bez rozdílu. Vše se děje ve volném čase, ale odpovědět by měl zase na položený dotaz každý.

Příspěvek  tiskovecentrum.NOT za Wed Aug 04, 2010 11:47 pm

Jinak ještě dodatek... Po Vaši informaci jsme neprodleně informovali a požádali o řešení manažerku LZ pro obchodní domy ČR a SR, která problém řeší a měla by být tato chyba do budoucna již napravena a situace by se neměla opakovat. Pokud by se přece jen opět vyskytl problém, napište a vyřešíme. Děkujeme a hezký den

Příspěvek  ........ za Fri Aug 06, 2010 12:42 pm

Příspěvek  tiskovecentrum.NOT za Thu Aug 12, 2010 1:20 pm

........ napsal:Super díky za odpověď , jen ještě otázečku , nevím kdo je pan Janecký , tedy spíš nevím kde ho najdu .. poradíte mi ..díky díky moc moc .. jste skvělý ;-)) Smile Nebo .. nějaký kontakt na něj ..tel. e-mail ..

Odpověď nas tuto otázku byla automaticky smazána po 5 dnech od uveřejnění. Děkujeme za pochopení.

Příspěvek  Sponsored content

Sponsored content