Tesco zvýšilo platy o 1,5 procenta, odbory chtěly dvojnásobek

Tesco zvýšilo platy o 1,5 procenta, odbory chtěly dvojnásobek

Příspěvek  Admin za Sat Jul 25, 2009 11:28 pm

2. července 2009 16:39
Obchodní řetězec Tesco od července zvedl svým zaměstnancům platy o 1,5 procenta. Odbory s tím nesouhlasí, požadovaly tříprocentní růst a tvrdí, že stávající úprava znamená zlepšení o několik málo desítek korun. "Zaměstnancům se to zdá směšné," řekl iDNES.cz odborový předák Jiří Šafář.

"Vedení Teska nám oznámilo, že jediná únosná hranice je 1,5 procenta a dále k tomu nebylo žádné jednání," řekl Jiří Šafář z odborů. "Tesco se s námi moc nebavilo," dodal.

Toto jednostranné navýšení platů považují odbory za porušení kolektivní smlouvy. Poukazují také na to, že jiný supermarket zvedl mzdu svým zaměstnancům o tři procenta. Tento rozdíl vadí i zaměstnancům Teska, kteří si stěžují na internetových stránkách odborů.

"Považujeme toto jednání za zneužívání ekonomické krize na úkor zaměstnanců," uvedly odbory v prohlášení. Stávkovat však zatím zaměstnanci nebudou. "Počkáme, jak Tesco zareaguje, a určitě bychom v okamžiku, kdy nebude reakce kladná, situaci vyhodnotili a zvážili, jak budeme postupovat," sdělil Šafář.

Britský obchodní řetězec měl loni rekordní zisk, téměř 95 miliard korun. Dařilo se také českým prodejnám Teska. Zákazníci provedli loni přes 120 milionů nákupů, což je v meziročním srovnání o tři miliony více. Rekordní návštěvnost měl například supermarket v Letňanech, kam přišlo přes deset milionů lidí.
Admin

Adresa : Brno

Zobrazit informace o autorovi http://nezavisleodborytescc.forumczech.com