Národ v slzách. Zemřel Václav Havel

Národ v slzách. Zemřel Václav Havel Empty Národ v slzách. Zemřel Václav Havel

Příspěvek  Admin Tue Dec 20, 2011 10:57 am

Václav Havel, jméno, které zná celý svět. Jméno, díky němuž zná celý svět Českou republiku. Jméno, které znovu proletělo celým světem, tentokrát se smutnou zprávou a zármutkem v srdcích. Na své chalupě na Hrádečku v Čechách zemřel 18. prosince 2011 dopoledne muž, jenž vrátil hrdost a svobodu Čechům i Slovákům, prezident Václav Havel. Bylo mu 75 let.
Národ v slzách. Zemřel Václav Havel F764d96dca_70782968_o2

Václav Havel se narodil 5. října 1936. Byl českým dramatikem, esejistou, vytrvalým kritikem komunistického režimu, posledním prezidentem Československa a prvním prezidentem České republiky. Byl vůdcem národa za svobodu.

Vystupoval na obranu politických vězňů a stal se spoluzakladatelem a jedním z prvních mluvčích občanské iniciativy za dodržování lidských práv Charta 77. To upevnilo jeho mezinárodní prestiž, ale také mu vyneslo celkem asi pět let věznění.
V druhé polovině osmdesátých let, v čase navazování dialogu mezi Sovětským svazem a západními demokraciemi, byl i v československé společnosti patrný nárůst otevřené nespokojenosti s vedením státu. Občané byli stále méně ochotni přijímat represívní politiku komunistického režimu, a zatímco Chartu 77 podepsalo původně pouze několik set lidí, k petici Několik vět, jejímž spoluautorem byl i Václav Havel, se v roce 1989 již přihlásily desetitisíce občanů.

Národ v slzách. Zemřel Václav Havel I1021

Václav Havel si svými postoji v letech totality získal postavení uznávané morální autority. Hloubkou názorů na problémy soudobé civilizace a promyšleností jejich formulací se stal i v nové ústavní funkci respektovanou osobností, mezi politiky ojedinělou.
Podporoval směřování země k parlamentní demokracii a do politických struktur západní civilizace. V roce 1992 se mu však nepodařilo zabránit rozpadu československého státu. Od roku 1993 byl dvě funkční období prezidentem České republiky, kterou vyvedl z Varšavské smlouvy a dovedl do NATO. Prosazoval také přijetí České republiky do Evropské unie.

Národ v slzách. Zemřel Václav Havel Benes

"Václav Havel odešel, ale v naších srdcích zůstane dál. Jeho odkaz musíme chránit, ctít a předávat dalším generacím této země, abychom chránili její svobodu a lidská práva i po další tisíciletí. Nesmíme připustit aby se tato malá, ale hrdá země znovu zmítala v totalitním režimu kterékoli politické strany nebo koalice, teroru, utlačování nebo pohrdání českým občanem... " řekl předseda Nezávislých odborů Tesco.

"My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti, jako součást rodiny evropských a světových demokracií, odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, se s Vámi pane prezidente s bolestí v srdci loučíme."

"Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí."
Vzdejte spolu s námi tichou vzpomínkou čest, poděkování a poslední sbohem Václavu Havlovi v pátek 23. prosince 2012 úderem 12:00 hodiny 2 minutami ticha.
Admin

Adresa : Brno