Stávková pohotovost

3 posters

Stávková pohotovost Empty Stávková pohotovost

Příspěvek  MassMen Mon Mar 01, 2010 10:53 pm

Dobré deň fachmani z odboru.

Chcel som sa optat: Jak to Vypadá s tó stávkó?

Bude, nebo kulový? Protože už mě s toho jebe v řepě.

Dikec Plotňák z Brniska

MassMen

Příspěvek  Admin Mon Mar 01, 2010 10:58 pm

Po důkladném proskoumání, nebyl tento dotaz schledán nijak závadným... cyclops

Stávková pohotovost Empty dobrý den

Příspěvek  anonym Tue Mar 02, 2010 12:04 pm

taky bych se podle toho jak se tu hlasuje že většina lidí chce stávku chtěla zeptat jestli konečně bude je to k nevydržení jak se snáma jedná at si tu práci zkusí sami. budu ráda za odpověd děkuji.

anonym

Příspěvek  Alezion Wed Mar 03, 2010 2:48 pm

Zdravim taky bych rad aby se někdo zasvěceny do teto prodlematiky vyjadřil.
Pač to se se děje konkretně v HM Brno nema nikde obdoby.

Děkuji za jakoukoliv odpověď Aleš

Alezion

Příspěvek  Admin Wed Mar 03, 2010 9:13 pm

odpověď pro Alezion.

Rádi bychom vás požádali o sdělení více informací o vámi nastíněném problému na HM Brno. Máme prozatím jen zkreslené informace.
odpovědět můžede zde, nebo rohathej@seznam.cz

děkujeme N.O.T.

Příspěvek  Alezion Thu Mar 04, 2010 9:45 am

Tak jo nebudem mluvit v tajnosti to je oničem.Začneme z lehka tema Dovoleny,jak ma človek vědět v Unoru jak bude potřebovat dovolenou?Když si ji nenapiše tak ji dostane nařizenou na což asi maji pravo ale mělo by se držet zakoniku prace a ne abych na to musel 4 krat upozorňovat že to nepodepišu když to neni v pořadku.Aspoň v toto by měli respektovat a znat vedouci,když už nic.Dalši věc ktera neni asi jen tady u nas ale celorepublikova proč propoušti zaměstnance,nuti dovoleny na ukor ostatnich zaměstnanců,kteří tu ještě zůstaly.Takhle se to neděla,nebo si Tesco myslí že když je ta tzv ekonomická krize tak zaměstnanci budou dělat vše co jim nařídí i když je to nerealné??Tak doufam že se zaměstnanci dokaží postavit a dát najevo vedeni Tesca že takhle to nepůjde.Pač dle mého osobního nazoru si myslim že pokud to zaměstnanci nedaji najevo dost tvrdě bude si snámy dělat vedeni teska co bude chtit.

Alezion

Příspěvek  Admin Thu Mar 04, 2010 8:19 pm

Co se týče rozpisu dovolených, je naprosto běžnou praxí, jak u výrobních závodů, tak i u větších firem, a to již od dob komunismu. V některých případech ji chce mít zaměstnavatel rozplánovanou již před koncem předchozího roku. Takže v tomto případě musím nesouhlasit. S čím naopak souhlasím je že by se měli zaměstnanci konečně zaměstnavateli rázně postavit, a svých práv se domáhat. A co se týče propouštění zaměstnanců, a snižování stavu na OJ, zatím nechceme zveřejňovat žádně informace. Tuto problematiku sledujeme již delší dobu, a pracujeme na vyvození patřičných důsledků. s pozdravem admin

Příspěvek  Martin Sat Mar 13, 2010 4:04 pm

Nenapsal jsem nic sprostýho, jen svůj názor, že odbory by se měly raději zabývat důležitějšími věcmi které zaměstnance trápí a bylo to bezostyšně ZCENZUROVÁNO!!! Tento názor se asi nehodí, tak byl vyškrtnut. Tak kde to jsme? Fuj, hanba vám.

Martin

Příspěvek  Admin Sun Mar 14, 2010 12:38 am

Dobrý den Martine. Jak už v názvu tohoto webu stojí, jedná se o Informační fórum odborové organizace, nikoli o knihu stížností. Máte li Nějaké náměty, či nápady jak kde a na čem by mohla odborová organizace nějakým způsobem zapracovat, rádi je uvítáme. Pokud ovšem chcete jen kritizovat odborovou organizaci, budou vaše příspěvky i nadále mazány. Kritizovat umí každý, ale přičinit se????..

s pozdravem Admin

Příspěvek  Admin Sun Mar 14, 2010 10:48 am

Vaše příspěvky byly smazány automaticky,za což se vám samozřejmě omlouvám. Protože na webu je zapnutý filtr na vulgarizmy, a ten provádí kontrolu každých 10hodin. tudíž ani já sám nevím co v nich bylo, nebo nebylo psáno.Pokud váš byť protiodborový názor napíšete slušnou formou. mohu vás ujistit že zůstane zveřejněn.
S pozdravem adminMimochodem, malý Tip. u registrovaných uživatelů je filtr vypnut

Příspěvek  Martin Sun Mar 14, 2010 6:28 pm

nenapsal jsem nic neslušného. Jen to, že je podle mě obecně od odborů blbost stávkovat kvůli takovým věcem jako jsou stravenky o 6 korun levnější když jsou možné takové věci jaké popsala pani s dovolenou nebo to, že zaměstnavatel může nařídit ročně 150 hodin přesčasu zdarma. Těch 150 hodin je celý měsíc!!! O to by se měli starat odbory a ne o blbosti jako je 6 korun na jedné stravence. Slušněji už to napsat neumim, takže jestli mě to zas smaže, tak už nevim.

Martin

Příspěvek  Anonymní Mon Mar 15, 2010 12:11 am

O stravenky ani nejde ale o to jak se snáma jedná a tesco porušuje zákoník práce sme jen lidi a vedení atd si stále myslí že jsme jen otroci ale máme také svá práva chtějí mít perfektní obchod tak at zajistí lidi nic proti dětem nemám ale nadační fond tesco to peníze mají? nevěřím ani slovo a pokud to tak je tak tesco krachne ale to že krachne není náš problém ale jejich my sme zaměstnanci kteří jim tam dělají snaží se co to jen dá ale když nás v tom velkém obchodě bude tak málo tak at se nedivý sme přece jen lidi.

Příspěvek  Ivan P. Mon Mar 15, 2010 1:37 am

Martin napsal:... je podle mě obecně od odborů blbost stávkovat kvůli takovým věcem jako jsou stravenky o 6 korun levnější když jsou možné takové věci jaké popsala pani s dovolenou nebo to, že zaměstnavatel může nařídit ročně 150 hodin přesčasu zdarma.

Dobrý den Martine,
omlouvám se, ale nepochopil jsem dost dobře smysl Vašeho komentáře. Odborová organizace, ani žádná jiná v rámci nezávislých odborů Tesco nevyhlašuje stávku a ani stávkovou pohotovost za stravenky. S tím my nemáme nic společného a není to naším cílem, i když by se dalo o zaměstnaneckých benefitech také diskutovat, protože by se danou novelou zákona o dani dotkly také zaměstnanců, a mohlo by to mít dopad na mzdy i kolektivní smlouvu v celku.
Nezávislé odbory vstoupily do stávkové pohotovosti právě díky obhajobě hospodářských a sociálních zájmů zaměstnanců, a z tohoto dochází k úvaze vyhlášení případné stávky. Je to právě současná situace v Tescu, onen nedostatek zaměstnanců a tlak, který je díky tomu na tu zbývající část zaměstnanců přenášen. Je to špatné chování nadřízených, skutečnost, že si zaměstnavatel dělá, co chce a nedodržuje základní ustanovení zákoníku práce, třeba jako dovolené. Ty nařizuje zaměstnavatel v rozporu se zákoníkem práce. Na dovolenou vzniká zaměstnanci nárok až po 60 dnech a nařídit ji lze až po schválení plánů dovolených, což v lednu ani v únoru rozhodně nebylo. Onen Váš zmíněný přesčas, taktéž porušení zákona, pokud Vám někdo toto tvrdí. Není pravdou, že musíte odpracovat 150 hodin přesčasu, zvláště ne zadarmo. Toto tvrzení je nepravdivé. Zákon i kolektivní smlouva hovoří jasně. Zaměstnavatel Vám sice může nařídit přesčas (to do oněch 150 hodin ročně), ale za práci přesčas Vám přísluší mzda za odpracované hodiny a příplatek za práci přesčas ve výši 25%.
Toto jsou právě naše problémy, které zde řešíme a musíme řešit. Ne stravenky nebo režijky na dráhu. Ovšem je pravdou, že díky nové kolektivní smlouvě, jež se připravuje, budeme řešit i stravování, její formu a příspěvek zaměstnavatele a doplatek zaměstnance. Taktéž čekáme na politiky a jejich dohodu, z jaké částky bude zaměstnavatel hradit náklady a zda se pak nezvýší doplatek zaměstnance např. až na 32 korun, což by se schválením zákona mohlo stát. Taktéž řešíme, zda nebude lepší dávat zaměstnancům klasické "tiketky".
Každopádně, toto fórum slouží právě pro diskusi o tom, co Vás trápí, co by se mělo změnit, nebo kde je jaký problém. Věřte, že odsud čerpáme nápady pro kolektivní smlouvu, podklady pro jednání se zaměstnavatelem a inspiraci pro činnost odborů vůbec.
Omlouvám se za délku, ale musel jsem reagovat…
Hezký den, Ivan Smile

Příspěvek  Sponsored content